مهندسی برق و الکترونیک - طراحی و کنترل با ماژول های RF و اینکودر ، دیکودر PT
مهندسی برق و الکترونیک
دانلود کتاب،مقاله،جزوه،پروژه،پایان نامه و ....
63842178078770657173.png

63842178078770657173.png

63842178078770657173.png

63842178078770657173.png

فرض کنید می خواهیم یک کنترل از راه دور 1 کاناله بسازیم و می خواهیم برد آن تقریبآ 100 متر باشد. در اینجا ما می توانیم از ماژول های RF با مدولاسیون ASK استفاده کنیم. نوع مدولاسیون برای شما مهم نیست و این کار با ماژول های RF است که برای شما مهم می باشد.
حال از چه ماژولی استفاده کنیم و این ماژول های RF را چگونه راه اندازی کنیم ؟ ک نوع ماژول ASK وجود دارد که به صورت یک چیپ فرستنده و گیرنده می باشد که شکل آن به صورت زیر است:

فرکانس این ماژول ها 315MHZ است یعنی در باند فرکانسی UHF کار می کند و این باند مجاز است و ما می توانیم از این ماژول استفاده کنیم. این ماژول ساده ترین و کم هزینه ترین ماژول ارتباطی می باشد که می توان توسط آی سی های اینکودر و دیکودر راه اندازی کرد.
در اینجا ابتدا به شرح اینکودر و دیکودر های سری PT که به راحتی در همه جا پیدا  شده و قیمت آن نیز مناسب تر از بقیه اینکودر و دیکودر ها است می پردازیم و در ادامه مدار عملی را برسی می کنیم. PT2262 یک اینکودر می باشد که با PT2272 جفت شده است. این آی سی ها از نوع CMOS هستند، PT2262 دارای 12 خط ادرس می باشد که 5 تای آن را می توان هم به صورت خط ادرس (کد گذاری) استفاده نمود و هم به عنوان دیتا استفاده کرد.

خصوصیات این آی سی در زیر امده است:
1- آی سی از نوع CMOS است.
2- مصرف بسیار کمی دارد .
3- نویز پذیری بسیار کمی دارد.
4- 12 خط ادرس دارد (کد گذاری).
5- 6 پین دیتا دارد.
6- پهنای رنج بهره برداری ولتاژ از 4 تا 15 ولت دارد.
7- نوسانگر داخلی آن فقط با یک مقاومت که به پایه های 15 و 16 وصل می شود کار می کند.
8- در 2 نوع DIP و SO موجود می باشد.
کاربرد های آن:
1- سیستم امنیت اتومبیل
2- کنترل درب گاراژ
3- سیستم امنیت خانه و سیستم های اتوماتیک
4- کنترل فن
5- کنترل اسباب بازی ها و کنترل صنعتی
PT2262
پایه های A0 تا A5 پین های ادرس دهی (کد گذاری) است. به کمک این 6 پین می توان موج خروجی PT2262 را رمز دهی کرد. بنابراین هر کدام از این 6 پین می توانند 0 و 1 و یا بدون اتصال باشد. DO تا D5 یا به عبارت دیگر A6 تا A11 پین هایی هستند که هم می توان از آن ها به عنوان پین ادرس(کد گذاری) استفاده کرد و هم به عنوان پین دیتا استفاده می شود.
اگر به عنوان ادرس (کد گذاری) استفاده شوند این پین ها می توانند 0 , 1 و یا بدون اتصال باشند. اما اگر به عنوان پین دیتا استفاده شوند فقط می توانند 0 و 1 شوند.
پین TE توانایی ارسال:
این پین ACTIVE LOW می باشد و هنگامی که این پین در حالت LOW قرار گیرد، موج در خروجی PT2262 ظاهر می شود. OSC1 و OSC2 با اتصال یک مقاومت بیین این دو پین نوسان ساز داخلی PT2262 شروع به نوسان می کند.
DOUT پین خروجی:
موج رمز گذاری شده از این پین دریافت شده و پایه 18 به عنوان تغذیه مثبت و پایه 9 به عنوان تغذیه زمین در این آی سی می باشد.
دیکودر PT2272
PT2272
این دیکودر نیز مانند اینکودر PT2262 می باشد که پایه های A0 تا A5 پین های ادرس دهی (کد بندی)است. بنابراین هر کدام از این 6 پین می توانند 0 , 1 و یا بدون اتصال باشند. استفاده از آی سی PT2272 به نوع خروجی که می خواهیم داشته باشیم بستگی دارد. فرض کنید می خواهیم خروجی ما حالت لحظه ای داشته باشد. یعنی می خواهیم تا زمانی که دست ما روی  شاسی فرستنده است خروجی ما در گیرنده فعال باشد و هنگامی که ما دستمان را از روی شاسی فرستنده برداشتیم خروجی غیر فعال شود.
برای این کار باید از دیکودر های PT2272 با پسوند M استفاده کنیم چرا که این نوع دارای خروجی لحظه ای بوده و تا زمانی که سیگنال از طرف فرستنده به این آی سی می رسد این آی سی خروجی خود را فعال می کند و زمانی که سیگنالی به آن نمی رسد خروجی خود را غیر فعال می کند.
حال فرض کنید می خواهیم خروجی گیرنده ما با یک بار زدن شاسی فرستنده به حالت لچ رفته و فعال باقی بماند برای این کار می توانیم از آی سی های دیکودر PT2272 با پسوند L استفاده کنیم. آی سی های با  پسوند L داراری خروجی لچ هستند و با زدن شاسی فرستنده خروجی به حالت پایدار رفته و در این حالت باقی می ماند. اما این آی سی های خروجی های خود را به صورت فلیپ فلاپ قطع و وصل نمی کنند. فرض کنید می خواهیم یک فرستنده گیرنده 4 کانال داشته باشیم و از این آی سی نوع L استفاده کرده ایم. اگر ما شاسی کانال 1 در فرستنده را بزنیم خروجی 1 ما در گیرنده به حالت لچ رفته و باقی می ماند. حال اگر کانال 2 در فرستنده را بزنیم خروجی 1 ما در گیرنده قطع شده و خروجی 2 ما در گیرنده به حالت لچ می رود یعنی خروجی ها به صورت یکی به جای دیگری کار می کند. و در یک لحظه بیش از 1 کانال روشن نمی شود.
(البته می توان بیش از 1 کانال را در یک لحظه روشن کرد برای این کار باید شاسی های فرستنده را همزمان فشار دهیم).
در ضمن آی سی های دیکودر PT2272 با توجه به تعداد کانال خروجی به صورت زیر می باشد.
PT2272-M2 دارای 2 خروجی لحظه ای
PT2272-M4 دارای 4 خروجی لحظه ای
PT2272-M6 دارای 6 خروجی لحظه ای
PT2272-L2 دارای 2 خروجی لچ
PT2272-L4 دارای 4 خروجی لچ
PT2272-L6 دارای 6 خروجی لچ
البته قیمت 2 کانال و 4 کانال تقریبا یکی است. آی سی های نوع 2 کانال را تا حد امکان استفاده نکنید و به جای ان از 4 کانال استفاده کنید حتی اگر هدف شما ساخت یک کنترل از راه دور 1 کاناله باشد چرا که نمونه های زیادی از نوع 2 کانال مشاهده شده که خراب بوده و کار نمی کند.
خوب معرفی آی سی به اتمام رسید.
حال طراحی یک فرستنده و گیرنده تک کانال با خروجی لحظه ای را برسی می کنیم.
برای این کار باید ماژول TX را به آی سی اینکودر PT2262 متصل کنیم و ماژول RX را به دیکودر PT2272-M4 متصل کنیم.
 مدار فرستنده:

خوب طبق توضیحات بالا برای آی سی باید ماژول TX را به صورت بالا به اینکودر PT2262 متصل کنیم. مقاومت 3.3Mohm مقاومت راه انداز اسیلاتور این اینکودر است که به صورت زیر تعیین می شود.
منحنی بدست اوردن مقاومت اسیلاتور:
طبق ولتاژ داده شده به مدار و مقاومت انتخابی فرکانس تولیدی در خروجی بدست می اید.
مقاومت پیشنهادی:
جدول بالا نشان دهنده مقادیر استاندارد برای مقاومت راه انداز اسیلاتور آی سی ها pt2272 , pt2262 می باشد که طبق جدول بالا در صورتی که هر کدام از مقادیر مربوط به آی سی pt2262 را انتخاب کردیم باید مقدار جلوی آن در جدول را برای PT2272 انتخاب کنیم تا فرستنده و گیرنده در اصطلاح با یکدیگر مچ (تطبیق) شوند.
پایه دیتا ماژول TX هم به خروجی آی سی PT2262 داده می شود تا بتواند اطلاعات را از آی سی دریافت کرده و انتقال دهد و همچنین پایه 14 که توانایی ارسال را دارد و برای اینکه دیتا ما ارسال شود باید زمین شود. ما ورودی D0 را برای 1 کانال استفاده کرده ایم. مدار به نحوی طراحی شده تا در زمانی که شاسی فرستنده فشار داده نشده هیچ جریانی از باتری کشیده نشود و شما می توانید با یک باتری 12 ولتی کوچک (باتری های ریموت) مدت ها از این فرستنده استفاده کنید.
مسئله بعد کد بندی مدار است. کد بندی چیست و چه کاربردی دارد:
کد بندی برای مواقعی استفاده می شود که در یک مکان بیش از یک فرستنده و گیرنده داریم و می خواهیم فرستنده و گیرنده ها روی یکدیگر تداخلی ایجاد نکند. مثلآ دو فرستنده داریم و دو گیرنده و ما می خواهیم وقتی فرستنده 1 را فشار دادیم گیرنده 1 روشن شود و گیرنده 2 روشن نشود بنابراین از کد بندی استفاده می کنیم.
حتی اگر پایه های ادرس را آزاد بگذارید مدار کار می کند و کد بندی برای ایجاد امنیت و عدم تداخل در فرستنده و گیرنده ها می باشد. در رابطه با کد گذاری روی فرستنده و گیرنده شما می توانید پایه های 1 تا 8 را به VCC یا زمین یا بدون اتصال بگذارید ولی باید حتمآ توجه داشت که در گیرنده هم باید پایه های متناظر با این آی سی را به همان شکل که در فرستنده به VCC یا زمین یا بدون اتصال گذاشته اید به یکی از این 3 وضعیت متصل کنید.
مثلآ اگر در فرستنده وضعیت پایه های 1 تا 8 به صورت زیر برای pt2262 بود حتمآ در گیرنده باید همان پایه ها را برای pt2272 رعایت کنید.
پایه های 1 , 2 , 4 , 6 و 8 به زمین و پایه های 3 , 5 و 7 بدون اتصال باید باشد.
مدار گیرنده:
ماژول RX را به ورودی آی سی PT2272-M4 می دهیم تا اطلاعاتی که از فرستنده به گیرنده می رسد به آی سی PT2272-M4 رفته و موج رمز گشایی شود و دیکد شود و اطلاعات در خروجی آی سی نمایش داده شود . مقاومت 680 کیلو نیز طبق جدول انتخاب مقاومت اسیلاتور انتخاب شده است اما برای PT2262 مقاومت 3.3 M OHM را انتخاب کرده ایم و بنابر این باید برای PT2272 مقدادر روبه روی آن در جدول یعنی 680 کیلو را استفاده کنیم.
RESISTOR-3
پایه VT یعنی پایه 17 دیکودر pt2272-m4 نمایشگر در یافت دیتا است یعنی این پایه هنگامی که دیتا دریافت می شود 1 شده و می توانیم این را با اتصال یک led  نشان دهیم. از do هم، برای خروجی استفاده کرده ایم چون در فرستنده دیتا را روی do  ارسال کرده ایم بنابراین در مدار بالا هنگامی که شاستی فرستنده فشرده می شود خروجی do  یعنی led  روشن شده و هنگامی که دستمان را از روی شاستی فرستنده بر می داریم led خاموش می شود.
انتن:

برای انتن هم می توانید از 20 سانتی متر سیم استخونی استفاده کنید همچنین می توانید از انتن های کشویی 20 سانتی متری هم استفاده کنید.
برای این که بتوانید خروجی را به یک رله اتصال دهید از مدار زیر می توانید استفاده کنید.

طبقه بندی: مقالات برق و الکترونیک،  پروژه ساده و کاربردی،  قطعات الکترونیکی، 
ارسال توسط علیرضا خیری
آرشیو مطالب
نظر سنجی
به مطالب وب من چه نمره ای میدین ؟

صفحات جانبی
پیوند های روزانه
خبرنامه ی ایمیلی
ابزار آنلاینر جهانی
اخبار فناوری